Zaburzenia zachowania a zawartość talerza

Na portalu Dziecipoznań ukazał się kolejny artykuł. Tym razem o tym, że zanim uznamy dziecko za niegrzeczne, lepiej najpierw przyjrzeć się temu, co je.
Przyjemnej lektury!

Spożywanie pokarmów w naszej kulturze kojarzy się przede wszystkim z dostarczaniem organizmowi energii, bez której nie może funkcjonować, a także z ciągłym ograniczaniem jej spożywania by zachować szczupłą sylwetkę, czy, nawet częściej, odchudzić się. Od czasu do czasu wspomina się o nadmiernej zawartości konserwantów, sztucznych barwników, czy wszelkiej innej chemii w pożywieniu, reklamuje się także dodatkowe nasycenie syntetycznymi witaminami. Badania naukowe wskazują jednak, że zdrowe odżywianie to o wiele więcej, a niżeli białka, cukry i tłuszcze, a zagrożenia płynące z nieprawidłowego żywienia nie dają się zamknąć w kategorii przyrostu i spadku wagi.

O wiele większym zagrożeniem dla współczesnego społeczeństwa (w tym również krajów najwyżej rozwiniętych) jest nie otyłość, a niedożywienie, a właściwie specyficzna jego odmiana charakteryzująca się dostarczaniem odpowiedniej, a nawet nadmiernej ilości kalorii z pominięciem innych niezwykle ważnych dla funkcjonowania ludzkiego mózgu substancji.
Czytaj dalej

Category: Publikacje

- 12 maja 2015

Dodaj komentarz